Знайти роботу у Краматорську під час війни: кого шукають роботодавці

Помітне пожвавлення на ринку праці у Краматорську почалося торік. Тенденція зберіглася і цьогоріч, хоча кількість вакансій зросла, але не набагато. Кого шукають роботодавці та яким спеціалістам легше знайти роботу, а також як просування ворога на Донеччині впливає на ринок праці у місті, про це журналістам “Pro100media” розповіла директорка Краматорського міського Центру зайнятості Інна Березюк.

У першому півріччі цього року у Центрі зайнятості було 894 вакансії, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то кількість пропозицій від роботодавців трохи збільшилась. Торік було 881 вакансія. Однак є невелике зростання і кількості шукачів роботи. У першому півріччі 2023 року на обліку було 1 681 людина, цьогоріч вже – 1 692 безробітних.

Однак як і торік кількість пошукачів майже вдвічі більше за кількість пропозицій.

Кого шукають роботодавці

Нині активно шукають роботу у Краматорську держслужбовці, освітяни кухарі, слюсарі та інші.

“Безробітні перебувають на обліку за такими професіями та спеціальностями як керівники, менеджери, держслужбовці, фахівці управління освіти, бухгалтери, працівники торгової сфери, кухарі, кваліфіковані робітники з інструментом (слюсарі, токарі, зварювальники), особи без професій або особи з найпростішими професіями”, – зазначила директорка Краматорського міського Центру зайнятості Інна Березюк.

Натомість один з найпопулярніших запитів від роботодавців до служби зайнятості – це здебільшого працівники сфери обслуговування: кухар, бармен, офіціант, перукар, продавці продовольчих і непродовольчих товарів, касир торговельного залу. Також користуються попитом такі професії, як слюсар-ремонтник, слюсар-електрик, електромонтер ремонту електроустаткування. Крім того у топі запит на лікарів всіх напрямків.

Як зауважила директорка Центру зайнятості за час повномасштабного вторгнення нові запити від роботодавців не надходять, стабільно попитом користуються одні й ті самі спеціалісти.

“На даний час великий попит на юристів та водіїв у місті Краматорськ”, – додала Інна Березюк.

Через міський центр зайнятості можна знайти роботу у війську. Є військові спеціальності, а також ті, які забезпечують підтримку в тилу.

“Військові спеціальності є. Потрібні службові за вакансіями: бойовий медик взводу, водій автотранспортних засобів, водій номер-обслуги, водій-санітар, кухар”, – розповіла директорка Центру зайнятості.

Як активні бойові дії в області впливають на ринок праці у Краматорську

На Донеччині тривають активні бойові дії, ворог наступає та просувається. В області триває обов’язкова евакуація, з міст та селищ наближених до лінії фронту оголошують примусову евакуацію родин з дітьми. Звичайно це негативно впливає на ринок праці. Однак у Краматорську за два літні місяці значних змін спеціалісти не фіксують.

“Так, дійсно впливає, тому як люди вимушені виїжджати, але в місті Краматорськ ситуація суттєво не змінюється ні з кількістю пошукачів роботи, ні з кількістю вакансій”, – зауважила директорка Центру зайнятості.

Яка середня заробітна плата

Натепер середній розмір заробітної плати, яку пропонують роботодавці, шукаючи працівника через Центр зайнятості складає – 14 000 грн. Торік у першому півріччі було менше – 11 300 грн.