укриття - 3

Як у Краматорську справи з укриттями та що про це думають місцеві мешканці

Вже понад два роки Краматорськ перебуває під періодичними обстрілами з боку Росії. Захистити мешканців від ворожих ракет мають бомбосховища та прості укриття, яких у місті лише 115. Але і вони не вналежному стані, тому що були зведені ще за радянських часів, і до кінця 90-х років мали статус сховищ 5 класу. Після вони були переведені до категорії простих підвалів через занедбання та неналежне утримання.

На початку повномасштабного вторгнення ремонт укриттів у Краматорську був активізований. За період з 2022 до кінця 2024 року з міського бюджету було виділено 160 млн грн. Минулого року було відремонтовано 59 укриттів, а цього року 27 об’єктів перебувають на стадії виконання робіт. На ремонт одного укриття витрачається близько трех місяців, і роботи виконують кілька підрядників. Вартість ремонту кожного приміщення становить від 600 тисяч до мільйона гривень.

Наші журналісти побували у різних укриттях: як у тих, що вже на стадії завершення ремонту, так і у тих, де роботи тільки починаються. Вони побачили, як відновлюються ці захисні споруди, які колись були занедбані, та поспілкувалися з мешканцями міста щодо їхньої ефективності та готовності до використання.