Смачний салат із баклажанів

Рецепти смачних салатів із баклажанів на зиму

Салат із баклажанів – пікантний і оригінальний вид заготовок на зиму.

Існує багато способів приготування такого салату. Разом із баклажанами, зокрема, в заготовку можуть входити будь-які овочі: болгарський перець, помідори, кабачки, цибуля, морква, квасоля, варений рис.

Салат із баклажанів “Десятка”

  • Баклажани  – 10 шт.
  • Болгарський перець – 10 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 10 шт.
  • Помідори – 10 шт.
  • Часник – 10 зубчиків
  • Оцет 9% – 5 ст.л.
  • Рослинна олія – 200 мл
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Сіль – 2 ч.л.

Салат має таку назву через те, що для нього береться рівно по десять штук овочів.

Очистити цибулю, у баклажанів зрізати плодоніжки. Перець розрізати навпіл і видалити серцевину з насінням. Почистити десять зубчиків часнику. Все добре помити й висушити.

У велику каструлю з товстим дном налити олію.

Баклажани нарізати пластинками по 0,5-1 см завтовшки. Викласти кола баклажанів у каструлю з олією та додати сіль та цукор, щоб вони пустили сік.

Цибулю нарізати півкільцями. Викласти на баклажани.

Далі викласти шар перцю, нарізаного смужками або півкільцями.

За бажання можна зняти шкірку з помідорів. Для цього слід зробити на помідорі неглибокий хрестоподібний надріз. Потім опустити помідор на пару секунд спочатку в киплячу воду, а потім у холодну. Потім шкірка легко знімається.

Розрізати помідори на 6-8 частин. Викласти їх наступним шаром у каструлю. Покласти каструлю на середній вогонь, до закипання.

Після закипання зробити повільний вогонь і варити 20-30 хвилин, кілька разів при цьому акуратно перемішуючи салат. Потім додайте нарізаний часник і оцет, поварити ще 5 хвилин.

Тим часом потрібно підготувати банки. Помити їх із содою й простерилізувати зручним способом. Розкласти гарячий салат по банках і закатати кришками. Перевернути банки верх дном, закутати ковдрою й залишити до повного охолодження.

Салат із баклажанів “Тещин язик”

  • Помідори – 2 кг
  • Перець гострий стручковий – 2 шт.
  • Оцет 9% – 0,5 ст.
  • Часник – 12 зубчиків
  • Баклажани – 2 кг
  • Болгарський перець – 0,5 кг
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Цукор – 1 ст.

Приготування заправки. Для цього помідори та перець болгарський та гострий стручковий подрібнити за допомогою м’ясорубки. Додати цукор, сіль та оцет. Кип’ятити все 20-30 хвилин.

Нарізати баклажани пластиками по півсантиметра в товщину. Додати до томатів і перцю. Кип’ятити ще впродовж 15-20 хвилин, періодично помішуючи.

Тим часом простерилізувати банки зручним способом.

Перед завершенням варіння вкинути подрібнений часник.

Розкласти салат по підготовлених банках, закрутити. Перевернути банки й укутати.

Салат із баклажанами по-корейськи

  • Баклажани – 2 кг
  • Перець болгарський червоний – 0,5 кг
  • Морква – 0,5 кг
  • Цибуля – 200 г
  • Часник – 1 головка

Для заливки

  • Олія – 150 мл
  • Оцет 9% – 100 мл
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.

Овочі помити та очистити. Баклажани порізати шматочками 2х2 см і проварити в підсоленому окропі близько 10 хвилин (не більше). Потім відкинути їх на друшляк.

Очистити перець від насіння і порізати соломкою. Цибулю порізати півкільцями, моркву натерти на тертці для корейської моркви. Часник пропустити через прес.

Всі підготовлені овочі змішати у каструлі. Підготувати заливку та змішати її з овочами. Нагріти овочі й тушкувати їх 10 хвилин, помішуючи.

Гарячий салат розкласти в підготовлені банки та стерилізувати впродовж 30 хвилин. Потім банки закатати.