Сьогодні відзначають Всесвітній день шахів: досягнення шахістів Краматорська

У Міжнародний день шахів ми хочемо привітати шахістів, які прославили свій регіон на світовій арені.

Каміла Грищенко – чемпіонка світу з шахів, яка здобула численні перемоги на європейських і світових змаганнях, включаючи перше місце на Чемпіонаті Європи зі швидких шахів серед дівчат до 16 років та бронзу на Чемпіонаті світу серед жінок. Через війну вона переїхала до Англії, де продовжує свою кар’єру, здобувши титул чемпіонки Британії зі швидких шахів серед жінок.

Детальніше про Камілу читати тут

Руслан Пономарьов – родом з Горлівки, у 14 років став гросмейстером, а у 18 – чемпіоном світу. Його шлях до вершин почався з перемог у дитячих турнірах, а згодом він здобув титули на міжнародних змаганнях, включаючи чемпіонат світу ФІДЕ.

З 2008 року Руслан живе в Іспанії, де у нього з дружиною двоє дітей. За високі спортивні результати та пропаганду шахів Руслан отримав звання “Заслужений майстер спорту України” та був нагороджений орденами Ярослава Мудрого і «За заслуги» третього ступеня. Також ексчемпіон світу з шахів Руслан Пономарьов: «Обмірковую, чи не оформити заповіт, залишити родину в Іспанії і поїхати воювати проти росії» Про це в ексклюзивному інтерв’ю сайту sport-express.ua розповів великий український шахіст. Читайте велику бесіду з гросмейстером.

Детальніше про Руслана читати тут

Семен Мітусов – юний шахіст з Краматорська, який вже має значні досягнення. У 2019 році він став абсолютним чемпіоном України серед юнаків до 14 років, а у 2021 році переміг на перших Всесвітніх спортивних учнівських іграх у Белграді. Після початку війни Семен продовжив свою кар’єру в Норвегії, де виграв чемпіонат країни у групі Кандидат.

Детальніше про Семена читати тут

Олена Мартинкова – краматорчанка, вже в 9 років здобула першу перемогу на чемпіонаті України, отримала перший розряд і повністю поринула у світ шахів. У 14 років вона стала майстром спорту України, а у 17 – міжнародним майстром. Олена неодноразово ставала чемпіонкою України серед дівчат, переможницею всеукраїнської та всесвітньої Гімназіади, віце-чемпіонкою Універсіади у складі збірної України, чемпіонкою Європи та бронзовою призеркою чемпіонату світу серед школярів.

Через війну Олена змушена була залишити рідне місто та переїхати до Литви, де у 2022 році виграла півфінал та фінал чемпіонату Литви у Вільнюсі.

Ці шахісти є гордістю Донеччини, і їхні досягнення служать натхненням для нових поколінь спортсменів.