Посилений нагляд за холерою в Краматорську: перші результати

З 1 червня 2024 року в місті Краматорськ здійснюється посилений епідеміологічний нагляд за холерою. Цей захід проводиться відповідно до наказів Міністерства охорони здоров’я України від 30 травня 1997 року № 167 «Про удосконалення протихолерних заходів в Україні» та від 17 травня 2001 року № 188 «Про зміни обсягу досліджень на холеру».

Краматорська районна філія ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» проводить лабораторний моніторинг за циркуляцією холерних вібріонів серед людей та в об’єктах довкілля. Цей моніторинг здійснюється відповідно до зазначених наказів та плану моніторингових досліджень води відкритих водойм і стічних вод на вібріофлору на 2024 рік. Важливо зазначити, що при проведенні досліджень враховується оперативна воєнна ситуація на території обслуговування та забезпечується безпека фахівців.

Станом на 8 липня 2024 року було відібрано 13 проб стічних вод для перевірки на наявність холерного вібріона, і жодна з проб не показала його присутності. За період з 1 червня по 4 липня 2024 року було зареєстровано 46 випадків гострих кишкових інфекцій, всі ці випадки були обстежені на холеру, і холерний вібріон не був виділений.

Також у місті було розроблено та затверджено Комплексний план профілактики гострих кишкових інфекцій та холери на особливий період. Цей план був ухвалений на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (протокол № 6 від 27 лютого 2024 року).

За матеріалами Краматорської районної філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ».