Краматорський заклад вищої освіти увійшов до рейтингу найкращих вишів України

Щорічно інформаційний ресурс Освіта.ua складає консолідований рейтинг закладів вищої освіти. Цьогоріч 85-сходинку цього рейтингу посіла Донбаська державна машинобудівна академія. І покращала свій результат, адже торік займала 93 місце. У закладі вищої освіти журналістам “Pro100Media” розповіли, що цей навчальний рік був непростим, однак жодної спеціальності не скоротили і намагаються робити все, щоб збрегти підготовку технічних спеціалістів на гідному рівні.

“Важко працювати у дистанційному режимі, логістика порушується, часто якщо враховувати, що вимикають світло є проблеми з інтернетом, порушується комунікація між студентами та викладачами”, – зазначив перший проректор ДДМА Анатолій Фесенко.

Фото архів ДДМА

Ще одна проблема, для закладу вищої освіти – це зменшення кількості студентів. Адже школярі Донеччини на дистанційному навчанні, “розкидані” по різним містам та навіть країнам. Тож частина випускників обирає виші за місцем тимчасового проживання.

“Кількість бажаючих навчатися в вищих навчальних закладах взагалі в Україні і в Академії різко зменшується, всі хочуть бути айтішніками або управлінцями. До того ж ми та інші ЗВО області комплектувались абітурієнтами з Донеччини, Луганщини, деяка частина була з Харківщини. Тепер значна частина школярів виїхала з цих областей. Однак до кількості студентів прив’язаний і штат викладачів, всі наші пропозиції до вищого керівництва, з проханням залишити штат на рівні 2022 року, поки не чують, прив’язують фінансування штату викладачів до контингенту студентів. Ми підтримуємо ці кафедри технічні і всіма силами намагаємося зберегти машинобудівний профіль, так, як він потрібен Україні”, – зауважив перший проректор ДДМА.

Незважаючи на труднощі, Академія щороку показує гарні результати і потрапляє до різних списків найкращих вищів. Зокрема у рейтингу ЗВО за показниками Scopus займає 55 сходинку, у списку “Топ-200 Україна” посіла 80 місце.

Фото архів ДДМА

ЗВО Донеччини, які потрапили до консолідованого рейтингу вишів України 2024:

До консолідованого рейтингу вишів України потрапили наступні заклади вищої освіти Донеччини:

  • Донецький національний університет імені Василя Стуса на 24 місці;
  • Донецький національний медичний університет на 42 сходинці;
  • Приазовський державний технічний університет – 77 місце;
  • Донбаська державна машинобудівна академія – 85 місце;
  • Донецький національний технічний університет – 86 сходинка;
  • Маріупольський державний університет – 112 місце;
  • Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського – 127-128 місце;
  • Донбаський державний педагогічний університет – 179-180 місце;
  • Донецький державний університет внутрішніх справ – 204-205 місце;

Як формується консолідований рейтинг вишів

У рейтингу цьогоріч 235 вишів України. Список формується на підставі найбільш авторитетних серед експертів і засобів масової інформації національних рейтингів закладів освіти України: “Топ-200 Україна”, “Scopus” та “Бал НМТ на контракт”, кожен з яких використовує різні критерії оцінювання.

“Scopus”- база даних, що є інструмент для відстеження цитованості наукових статей, які публікуються навчальним закладом або його працівниками у наукових виданнях.

“Бал НМТ на контракт” – рейтинг закладів вищої освіти на основі середнього бала НМТ абітурієнтів, яких 2023 року зараховано до вишів на навчання за контрактом.

“Топ-200 Україна” – включає оцінювання діяльності українських університетів на основі використання 6 міжнародних і 4 національних показників. З-поміж них найбільші вагові коефіцієнти мають академічна, науково-видавнича та міжнародна діяльність, оцінка науково-дослідницьких досягнень через порівняння сайтів університетів, тощо.