евакуація

Їхали по заявці — знайшли тільки спалений будинок. Волонтер розповів про евакуацію з Торецька

У прифронтових Торецьку та Нью-Йорку на Донеччині триває евакуація населення. Наразі в населених пунктах, до яких наблизилась лінія фронту, перебувати небезпечно: військові РФ постійно “тримають” в повітрі дрони.

Про це в етері Суспільне Студія розповів волонтер громадської організації “База UA” Антон Яремчук.

“Місто знаходиться під постійними обстрілами. Міста дуже сильно зруйновані, зокрема багатоповерхівки, цілі вулиці в приватному секторі. Ми заїжджали по одній заявці, а будинок тільки в стані спаленого каркасу. До сих пір не розуміємо, чи людина встигла десь в інше місце виїхати чи, на жаль, загинула”.

Як евакуюють людей із Торецька

Над Торецьком постійно нависають російські безпілотники, зокрема дрони-камікадзе, тому перебувати у місті цивільним небезпечно, розповів Антон Яремчук. По Торецьку волонтери тільки у спеціальній броньованій машині, якою й вивозять жителів міста до безпечних громад.

“В місто заїжджати зараз можливо тільки на “капсулі”, у броньованому автомобілі. У нашої організації така машина є. Ми співпрацюємо з нашими партнерами зі “Схід SOS” і разом з іншими волонтерами організували ланцюжок евакуації, де наша команда забирає людей безпосередньо з міста — з Нью-Йорка, Торецька, гарячих точок — за межі, і там вже більш комфортні транспортні засоби їх розвозять по шелтерам. Як правило, люди залишаються одну ніч, приходять в себе, можуть прийняти там душ, поїсти, переночувати, а на наступний день вони їдуть до родичів або інші локації, де що організовано. Або їдуть на розселення, якщо нема куди виїжджати”, — розповів волонтер.

Хто залишається у Торецьку

Люди живуть у підвалах багатоповерхівок та в приватних будинків, якщо вони вцілили, розповів Антон Яремчук.

“Зв’язку майже немає. Електоренергії, води і всіх більш-менш комфортних умов немає. Ситуація гуманітарно дуже погана. В місті (в Торецьку — ред.) залишається дуже багато людей, які не готові виїжджати. На вулицях порожньо, але коли приїжджаєш за адресами по заявках, то бачиш, наскільки багато людей там залишається. Якщо це багатоповерхівки, вони як правило в підвалах. В приватному секторі просто залишаються у своїх будинках, якщо вони не зруйновані. Як завжди, є велика кількість людей, яка думає, питає про можливості, чи можемо залишити номер. Люди вагаються, сподіваються на найкраще. Хтось вже категорично знає, що буде залишатись до кінця. Але це всім нам відома динаміка. Ми це бачили в усіх містах, бо займаємось евакуацією з перших днів вторгнення” — розповів Антон Яремчук.

Що відомо про евакуацію з Торецька

На 24 червня у Торецьку лишались близько 5 500 жителів. А загалом у громаді були близько 11 тисяч людей. Всіх дітей з міста евакуювали.

За словами керівника МВА Василя Чинчика, до повномасштабного вторгнення у громаді жили майже 70 тисяч людей.

Торецька МВА публікує номери телефонів для запису на евакуацію.

Залишити заявку на евакуацію можна за телефонами:

  • +38099 601 94 91,
  • +38066 952 63 60.