На Донеччині семеро причетних до організації псевдореферендуму на захоплених територіях отримали вироки

Сімох підозрюваних, причетних до організації псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Донеччини, засуджено на різні строки ув’язнення за колабораційну діяльність. Ще 68 особам оголошено підозру за проведення нелегітимного опитування у Донецькій області. Воно відбулось у вересні 2022 року і стосувалось,так званого, приєднання захоплених територій до РФ. Про це повідомила речниця ГУ СБУ у Донецькій і Луганській областях Галина Прищепа під час брифінгу.

Також слідчі СБУ продовжують викривати посадовців, які співпрацюють з країною-агресором на тимчасово захоплених територіях.

“Зокрема слідчі повідомили про підозру трьом колаборантам, які свідомо пішли на співпрацю з представниками країни-агресора та погодились обійняти посади в окупаційних органах Росії на окупованій Донеччині. Мова йде про мешканців із Зачатівки, Андрїївки та Гранітного. Вони були призначені на посади голів Зачатівської, Андріївської та Гранітненської сільських адміністрацій”, – розповіла Галина Прищепа.

Також про підозру оголошено 4-м депутатам, так званої, народної ради “ДНР”, які взяли участь у проведенні виборів на окупованих територіях у вересні 2023 року.

“Заочний вирок отримав депутат парламенту “ДНР” Геннадій Ковальчук. Фігурант разом з іншими обранцями взяв участь у позачерговому засіданні народного совета “ДНР” та проголосував “за закон о референдуме “ДНР” по вопросу вхождения в Российскую Федерацию на правах субъекта”. На основі рішення народного совета “ДНР” було організовано проведення псевдореферендума”, – зазначила речниця.

На підставі доказової бази підозрюваного визнали винним за трьома статтями Кримінального кодексу України: вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, колабораційна діяльність. Фігуранта оголосила у розшук, йому загрожує 15 років за гратами.