колаборант

Мешканця Краматорського району засуджено до 13 років за колабораційну діяльність

Мешканець Лиманської ТГ Краматорського району був засуджений до 13 років ув’язнення за колабораційну діяльність з окупантами. Він надавав допомогу російським військам і проводив перепис населення, сприяючи їм у веденні бойових дій та виявленні диверсантів.

Про це повідомляє Донецька обласна прокуратура.

З червня 2022 року колишній єгер, перебуваючи в окупованому російськими військами с. Старий Караван Краматорського району, надавав загарбникам допомогу у веденні бойових дій проти українських захисників. Підтримуючи дії держави-агресора, чоловік розселяв військових зс рф у пусті оселі, з яких евакуювались громадяни під час ведення активних бойових дій.

Крім того, засуджений разом із окупантами проводив перепис населення та вказував їм на проукраїнськи налаштованих місцевих мешканців. У подальшому стосовно них проводили «фільтраційні заходи», щоб протидіяти особам, котрі сприяють військовослужбовцям Збройних Сил України в боротьбі проти армії країни-агресора. Аби підкреслити свою прихильність до загарбників, чоловік демонстративно ходив по місту з георгіївською стрічкою.

Також він допомагав російським військам орієнтуватись у лісі та вишукувати диверсантів.

Його засуджено до 13 років за ґратами з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на 10 років й конфіскацією майна.