Окупанти на Донеччині подали до водогону неочищену воду із запахом каналізації

Окупанти на Донеччині подали до водогону неочищену воду із запахом каналізації — правозахисниця

У Луганській і Донецькій областях окупаційні “адміністрації” економлять реагенти для очищення питної води та подають брудну воду жителям. Такі факти фіксують правозахисники.

Як розповіла під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса правозахисниця Ірина Чаура, зафіксовані випадки подачі води, яка має стійкий запах каналізації.

“Альтернативного джерела постачання води місцеві не мають, тому кілька тижнів вони були вимушені вживати заражену воду”, — цитує правозахисницю медіацентр.

За словами юристки, випадки подачі неякісної води були зафіксовані у Донецьку, Єнакієвому, Сніжному, Торезі, Хрустальному, Фащівці та Зоринську. Причиною зараження води стало зменшення кількості реагентів, які очищають воду.

Крім того, за даними Чаури, російські окупанти підіймають ціни на воду в тих районах, де її не вистачає або вона брудна. У таких населених пунктах підвозять окремо “питну воду” за гроші.

“Вона коштує 7-8 рублів за літр (3 гривні 28 копійок). Тобто, російські окупанти створюють самостійно проблему, зменшують реагенти, щоб зменшити фінансові видатки на їх придбання, а потім в цих районах збільшують вартість питної води. Ось так окупанти збагачуються на українцях в окупації”, — зазначила вона.