Що думають краматорці про скандальні вислови Ірини Фаріон щодо російськомовних військових?

Цього разу журналісти Pro100media дізнавалися у містян про їхню думку щодо скандалу навколо висловів Ірини Фаріон.

Нагадаємо, нещодавно мовознавиця Ірина Фаріон в інтерв’ю журналістці Яніні Соколовій висловилася про російськомовних військових: «Я не можу їх назвати українцями, якщо вони не говорять українською мовою».  

Такі твердження викликали у суспільстві хвилю обурення, зокрема від самих військових, які зараз захищають країну на передовій.

У відповідь Ірина Фаріон на своєму телеграм-каналі почала викладати повідомлення про підтримку її позиції від українців, що схвально поставилися до  висловів мовознавиці. Серед таких повідомлень був лист від студента з тимчасово окупованого Криму, який жінка виклала на каналі, не подбавши про безпеку хлопця та не приховавши його особистих даних.

За кілька днів окупаційні спецслужби затримали та змусили хлопця публічно просити вибачення за його слова. Крім того, небезпека тепер загрожує не лише затриманому студентові, а й всьому його оточенню.

У відповідь на такі вислови та дії студенти університету «Львівська політехніка» вимагали звільнити Фаріон, яка є викладачкою цього вишу.

Вчора стало відомо про звільнення Ірини Фаріон, а в СБУ відкрили кримінальне провадження.

Ми ж розпитали краматорців, а також військових, які нині захищають країну зокрема на Донеччині, як вони ставляться до ситуації та розголосу навколо неї.