зруйнований міст

Ремонт на 87 млн грн: на Донеччині планують відновити зруйнований міст

У Донецькій обласній службі відновлення та розвитку інфраструктури шукають підрядника, який відремонтує міст у Святогірській громаді. Як йдеться у документах, переправа повністю зруйнована внаслідок боїв, а машини там зараз не їздять.  За планом роботи обійдуться у 86 886 163 грн, а ремонтувати об’єкт будуть до кінця жовтня 2024-го. 

Про це журналісти Вільного радіо дізналися з закупівель на порталі Prozorro.

Капітально відремонтувати хочуть міст, який розташований поблизу села Краснопілля, на ділянці траси М-03 Київ — Харків — Довжанський (на м. Ростов-на-Дону).

Цю переправу довжиною у 18,5 метрів ремонтували 2018-го. Зараз, як йдеться у документах, мостове полотно, опори та прогонові будови повністю зруйновані. Відсутні й будь-які комунікації (зокрема, немає освітлення). А під мостом та на підходах до нього залишилися нерозірвані снаряди. У робочому проєкті ремонту вказано, що нині переправою не рухаються ані авто, ані пішоходи.

Ділянка дороги, де ремонтуватимуть міст. Скриншот з Google Maps

Відновлення знищеної конструкції посадовці оцінили у 86 886 163 грн. За ці гроші всі зруйновані частини (у тому числі опори) розберуть, а замість них встановлять нові, вкладуть новий асфальт, облаштують тротуари та нанесуть дорожню розмітку.

Аби укріпити переправу від руйнувань, узбіччя та укоси засіють багаторічними травами. Також на мосту облаштують систему відводу води. Зазначимо, що роботи з облаштування інших комунікацій у документах не вказані.

За планом ці роботи триватимуть до 31 жовтня 2024-го. Підрядника, який ремонтуватиме міст, поки що не обрали.

Нагадаємо, на деокупованій частині Донеччини відбудовують чотири мости.