Сезон кавунів у розпалі: як запобігти отруєнню?

Серпень в Україні – традиційно сезон кавунів. Ця соковита червона ягода має безліч корисних властивостей. Ще б пак! Вона приблизно на 90% складається з води, тому вважається продуктом, який запобігає зневодненню організму.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я України.

В яких випадках вживання кавунів може зашкодити? 

Причиною отруєння кавунами можуть стати бактеріальні збудники. Йдеться насамперед про надбиті, надрізані кавуни або ж придбані в місцях, де не дотримуються санітарно-гігієнічних норм. Тож дуже важливо ретельно помити ягоду під проточною водою перед споживанням й загалом не купувати її на стихійних ринках, біля трас. Розрізані кавуни зберігайте лише в холодильнику. 

Якщо у людини гіперкаліємія (надлишок калію в крові), варто обережно вживати смугасту ягоду, адже це може призвести до аритмії чи спазмів м’язів. 

У літрі кавунової м’якоті міститься  приблизно 60 грамів цукру, тож, щоб уникнути значного глікемічного навантаження на організм, пам’ятайте про міру в розмірі порцій та поєднуйте споживання цієї ягоди з іншою багатою на клітковину їжею. 

Вагітним жінкам не можна зловживати м’якоттю кавуна, адже це може призвести до надмірного навантаження на нирки. Людям із захворюваннями сечостатевої системи теж необхідно дозувати споживання цієї ягоди, особливо якщо ці хвороби ускладнені наявністю каменів у нирках, адже можна спровокувати їхнє відходження.

Крім того, кавун містить антиоксиданти:

  • лікопен, каротиноїди, які зміцнюють здоров’я серця, зменшують ризик захворювання на рак та знижують рівень “поганого” холестерину, допомагають контролювати артеріальний тиск та діабет, покращують статеву функцію;
  • холін, потрібний мозку та нервовій системі для регулювання пам’яті, настрою, контролю м’язів, здоров’я клітин тощо;
  • незамінну амінокислоту цитрулін, яка покращує стан судин і м’язів.

Не забувайте також, що кавун – потужне джерело вітамінів А, C, К та важливих мінеральних елементів – міді, калію та магнію. Також у них є речовини, що відповідають за гострий зір, – лютеїн та зеаксантин.