6 травня – День піхоти

Указом Президента України від 19 квітня 2019 року № 152/2019 в Україні було встановлено День піхоти, який відзначається щороку 6 травня «з метою вшанування мужності та героїзму воїнів механізованих, мотопіхотних, гірсько-штурмових військових частин і підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України, виявлених у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, а також започаткування сучасних військових традицій».

Дата була встановлена не випадково. 6 травня 1648 році українські козацько-селянські війська та кримські союзники перемогли польське військо в битві біля Жовтих Вод Це була перша масштабна битва у період національно-визвольної боротьби українського народу проти Речі Посполитої на чолі з українським полководцем та державним діячем Богданом Хмельницьким.

“Вітаю українських піхотинців із професійним святом! Якою б високотехнологічною та далекобійною не була сучасна війна, ви все одно залишаєтесь на її вістрі. Бруд і кров війни – на ваших плечах. Ви тримаєте на собі нашу оборону, і ви ж поведете вперед наш наступ. І нехай цей наступ завершиться виходом на наші міжнародно визнані кордони!”, – привітав піхотинців Начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко на своїй сторінці у фейсбуці.