Поради та рекомендації від краматорського дитячого офтальмолога на тему “Алергічні захворювання очей”

Поради та рекомендації лікаря-офтальмолого дитячого КНП «ДТМО» КМР – Комунального некомерційного підприємства “ДИТЯЧЕ ТЕРИТОРІАЛЬНЕ МЕДИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ” краматорської міської ради Павлової Вікторії Миколаївни на тему “Алергічні захворювання очей”.

Про це повідомляє КНП “Дитяче територіальне медичне об’єднання” Краматорської міської ради.

Що таке алергічні захворювання очей?

Як і будь-яка інша частина нашого організму, око так само може реагувати надмірно на деякі зовнішні подразники, навіть якщо це абсолютно нешкідливі речовини. Наприклад, звичайнісінький пил, який, в принципі, нешкідливий для більшості людей, у деяких осіб може викликати надмірну сльозотечу і виділення слизу. Це – алергічна реакція. Найчастіше алергія очей буває спадковою. При цьому, алергія може дати поштовх до інших захворювань ока, наприклад, кон’юнктивіту і астми. У більшості хворих з алергією крім усього іншого відзначається і алергічний кон’юнктивіт.

Як проявляються алергічні захворювання очей?

Найбільш типовими ознаками алергії є: почервоніння, набряк, свербіж в області очей, сльозотеча, а також водянисті виділення з носа, чхання, кашель задишка, свербіж в носі, першіння в горлі, а також головний біль, пов’язаний із застійними явищами в навколоносових пазухах.

Що є причиною алергії очей?

Багато речовин, відповідальних за виникнення алергії – алергени – знаходяться в повітрі, внаслідок чого вони легко контактують з поверхнею очей, носа. Серед таких алергенів можна відмітити пил, плісняву, пилок рослин і шерсть домашніх тварин. Інші види алергенів, такі як деякі продукти харчування і укуси комах, зазвичай не є причиною алергії очей. Окрім вказаних причин алергії, джерелом її можуть також виступати деякі види косметики і антибіотики, які застосовуються у вигляді очних крапель.

Лікування алергічних захворювань очей.

Найкращим методом “лікування” алергії являється усунення контакту очей з вказаними алергенами, і профілактика такого контакту. Що для цього треба? По-перше, намагайтеся ретельно прибирати будинок від шерсті тварин і пилу. Під час сезону цвітіння алергенних рослин, намагайтеся користуватися кондиціонером, оскільки це дозволяє фільтрувати повітря і затримувати пилок, але при цьому треба Якщо Ви не знаєте, що саме служить причиною алергії очей або Ви не можете уникнути контакту з алергеном, то доведеться застосовувати лікарські засоби. Нині в аптеках є досить широким вибір антиалергічних препаратів. Їх дія основана на блокуванні рецепторів гістаміну. Гістамін – ця та речовина, яка під дією алергену вивільняється в організмі і призводить до появи типових симптомів алергії. Перш ніж купувати антиалергічний препарат, порадьтеся зі своїм лікарем.

Антигістамінні препарати допомагають ліквідовувати не лише прояви алергії з боку очей, але і з боку інших органів. Помітимо, що дві найбільш часті причини надмірної сльозоточивості очей являються алергія і синдром сухості очей (ксерофтальмія). Проте за своєю суттю – це два різні стани. При алергії, як вже сказано, відбувається вивільнення великої кількості гістаміну – він і є причиною сльозоточивості, “поточного” носа і так далі.

Сльозоточивість при синдромі сухості очей (як би дивно не було це чути) – цей прояв надмірної стимуляції слізної залози. Деконгестанты – препарати, ефект яких спрямований на усунення набряку, характерного для алергії. Основна дія цих препаратів – звуження судин. В результаті такого ефекту відбувається зменшення “пропотівання” рідини з судин в навколишні тканини, і, отже, зменшення набряку. Слід пам’ятати, що судинозвужувальні препарати (деконгестанты) не лікують саму причину алергії, а лише полегшують її прояви. При надмірному їх застосуванні судини мікроциркуляторного русла можуть стати як би залежними від них, і при припиненні їх використання набряк може виникнути знову.

Ще одним препаратом, який спрямований на те, щоб зменшити саме вивільнення гістаміну з огрядних клітин, – це т.з. стабілізатори клітинних мембран. Відмінність цих препаратів від антигістамінних полягає в тому, що вони діють повільніше. Усі ці три групи препаратів випускаються у вигляді пігулок, але в цій формі вони починають діяти повільніше, ніж у вигляді очних крапель. Окрім цього, нині при алергічних захворюваннях очей застосовуються і нестероїдні протизапальні засоби (НПВС) у вигляді очних крапель. Вони допомагають зменшити алергічний набряк, запалення і інші симптоми, пов’язані з сезонним алергічним кон’юнктивітом, який також відомий як сінна лихоманка.

Такий же ефект мають і стероїдні протизапальні засоби у вигляді очних крапель, проте їм властиві деякі побічні ефекти, наприклад, підвищення внутрішньо-очного тиску, що може привести до глаукоми, а це, у свою чергу, призводить до ушкодження зорового нерва. Крім того, стероїдні препарати вважаються однією з можливих причин розвитку помутніння кришталика – катаракти. Нарешті, ще одним методом лікування алергічних захворювань очей є імунотерапія. Принцип цього методу зводиться до того, що спочатку визначають сам алерген, який відповідальний за прояви алергії у пацієнта, а після цього проводиться як “імунізація” хворого цим алергеном. Таким чином, імунна система пацієнта стає “знайомою” з алергеном і вже не реагує на нього, як на сторонню речовину.

Алергія очей і контактні лінзи.

Навіть якщо Ви дуже ретельно доглядаєте за своїми контактними лінзами, алергія очей може зробити неможливим носіння контактних лінз. Алерген, який літає в повітрі, може осідати на лінзах. Крім того, алергени призводять до того, що око починає продукувати певні речовини, які, з’єднуючись з лінзами, роблять їх носіння дискомфортним. Тому утримаєтеся від носіння контактних лінз до повного лікування алергічного кон’юнктивіту.