У Слов’янську зафіксовано спалах сальмонельозу

У Слов’янську зафіксовано спалах сальмонельозу – два лабораторно підтверджені випадки у дітей 1 та 6 років. Про це повідомляє Слов’янська філіія обласного центру контролю та профілактики хвороб.

За попередніми даними діти вживали їжу, в склад якої входили напівфабрикати курячі, придбані в одному із супермаркетів міста.

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково- кишковий тракт та інші внутрішні органи людини. Найважче протікає та характеризується високим ризиком летальності у дітей молодшого віку, людей похилого віку, ослаблених людей різними хронічними захворюваннями, осіб з вродженим чи набутим імунодефіцитом.

Джерело інфікування: тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди, здорові бактеріоносії(при відсутності симптомів).

Шляхи передачі захворювання:

• внаслідок споживання заражених харчових продуктів тваринного походження(в основному яєць, м’яса, свійської птиці та молока);

• через немиті овочі та фрукти;

• передача інфекції від людини – людиніфекально-оральним шляхом;

• при контактах з інфікованими тваринами, включаючи свійських тварин(у інфікованих тварин ознаки хвороби не виявляються).

Симптоми хвороби з’являються від 6 годин до 3-х діб після поглинання збудника Salmonella. Найчастіше проявляються у вигляді підвищення температури до 39°С, гострого болю в животі, блювоти з залишками їжі, далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея, що призводить до зневоднення організму.

Профілактика захворювання сальмонельозом:

• Не допускайте залітання мух в приміщення, де зберігаються харчові продукти чи відбувається прийом їжі.

• Продукти сумнівної якості та з закінченим терміном придатності вживати категорично заборонено.

• Не купуйте молочні, м’ясні та інші продукти харчування, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника чи без дотримання санітарних норм.

• Не купуйте продукти харчування в місця.

• Не купуйте молочні, м’ясні та інші продукти харчування, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника чи без дотримання санітарних норм.

• Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

• Суворо дотримуйтесь правил приготування їжі використовуйте обробні дошки і ножі окремо для сирої та готової продукції), дотримуйтесь правил особистої гігієни при приготуванні їжі.

• Вживайте продукти лише після термічної обробки.

• Вживайте безпечну бутильовану чиохолоджену кипячену воду.

• Сирі овочі та фрукти обов’язково мийте краще обдавайте їх окропом.

Яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині) вживайте тільки в стравах, що підлягають достатній термічній обробці.

Якщо відзначається поява хоча б одного з симптомів інфекції або існує підозра на сальмонельоз, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря!

Нагадаємо, у Краматорську підтверджено нові випадки захворювання коронавірусом і сальмонельозу