30 квітня – День прикордонника України

30 квітня в Україні святкують День прикордонника. Прикордонники – це перший щит оборони країни. Вони першими дають бій ворогу.

“Тисячі чоловіків та жінок у лавах Державної прикордонної служби самовіддано воюють з російською ордою на передовій, а також забезпечують безпеку країни на різних ділянках кордону.

Завдяки їм ми щодня стаємо ближчими до нашої спільної мети – Перемоги! Їхньою силою духу захоплюється не лише Український народ, а й увесь світ. Захоплюються і цитують. Не можу не згадати про напутні слова прикордонника з острова Зміїний. Він, як і інші українські захисники, боронив нашу свободу, наш кордон.

Для України і кожного з нас кордон – це не просто лінія. Це наша реальна межа між добром і злом. Саме прикордонники першими прийняли удар російської армії, вистояли і продовжують далі битися за незалежність”, – пише Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

Головна мета святкування — віддати шану військовослужбовцям, які охороняють межі нашої держави, віддячити тим, хто дістав поранення чи загинув, виконуючи свої обов’язки. Спочатку свято святкували 4 листопада (згідно з Указом президента від 1992 року), але 2003 року перенесли святкування на 23 травня, а 2018 року на 30 квітня. Нову дату запровадили не випадково.