Під гасло “Слава Україні!” 8 років тому у Краматорську було повалено пам’ятник Леніну

17 квітня 2015 року, в Краматорську під гасло “Слава Україні!” знесли пам’ятник Леніну на центральній площі.

YouTube – канал Краматорськ

Однак, влада виступали проти знесення пам’ятника. Міліція намагалися зупинити акції протесту. Між активістами та міліціонерами зав’язалася бійка, але в підсумку люди в балаклавах взяли вгору і Ленін впав.

Фото: з Інтернету
Фото: з Інтернету

Повалення пам’ятника Леніну не сподобалося і керівництву Донецької ОДА, якою того часу керував Кіхтенко Олександр Тимофійович.

Обласна влада назвала дані дії “актом вандалізму”.

Нагадаємо, у 2022 році пам’ятник Леніну було продано на металобрухт. Купило його ТОВ “Норд Стіл” з Лисичанська за 942 000 гривень. Про раніше писало Вільне радіо з посиланням на Prozorro

Prozorro

“Металобрухт” почали продавати 18 серпня, а продали трохи більше ніж через тиждень — 26 серпня. Пам’ятник, вагою 7 850 кг купило за 942 000 гривень ТОВ “Норд Стіл” з Лисичанська.

Саме знесення пам’ятника Леніну стало символом відчуження українського народу від радянської спадщини. Цей акт став надзвичайно важливим для багатьох українців, які довгий час протистояли радянському режиму. Знесення пам’ятника було важливим кроком на шляху до відродження української національної свідомості.

Проте, на жаль, ця дія не була прийнята всіма жителями міста. Деякі жителі Краматорська вважали, що цей пам’ятник був частиною історії міста і країни, і його слід було зберегти.

Проте, незважаючи на різні думки та погляди, знесення пам’ятника Леніну в Краматорську є важливою подією в історії України.