Центр сімейної медицини 1 м. Краматорська написали рекомендації щодо підтримки здоров’я печінки.
Щодня для вашого здоров’я печінка старається з усіх сил. Адже їй необхідно синтезувати жовч для хорошого травлення жирів, утворювати білки плазми крові й знешкоджувати різноманітні токсичні речовини. Найкраще, що ви можете для неї зробити, — це якісно харчуватися, додавши в раціон наступні продукти:
Кава. Суперечки з приводу впливу кави на інші системи та органи ведуться й досі, проте дослідники довели, що вживання 2-3 чашок кави в день знижує ризик виникнення раку печінки та неалкогольної жирової хвороби печінки, адже кофеїн є природним антиоксидантом.
Вівсянка. В ній міститься велика кількість бета-глюканів, які запобігають накопичення жирів в печінці, покращують чутливість до інсуліну та знижують ризик виникнення ожиріння. Але важливо вибирати саме вівсяну крупу, а не пластівці швидкого приготування.
Горіхи. Це можуть бути як звичайні волоські горіхи, так і більш екзотичні. В них міститься велика кількість ненасичених жирних кислот та вітаміну Е, який є природним антиоксидантом.
Часник. Він знижує в печінці рівень ліпідів та протидіє прогресуванню неалкогольної жирової хвороби печінки, але поки що вчені не знають, яким чином це реалізується.
Ягоди. Найкращий ефект продемонструвала чорниця, але й інші ягоди, наприклад, малина, журавлина, ожина теж є корисними. В них містяться поліфеноли, які захищають мембрану гепатоцитів від пошкоджень та протидіють фіброзуванню тканини печінки. Корисними є як свіжі, так і заморожені ягоди.
Більшість з цих продуктів є доступними для кожного, тому додайте їх у своє меню й печінка вам обов’язково подякує.
Контакти call-центру:
- 050-357-07-05
- 095-274-18-02
- 42-00-98
- 050-458-33-75 (амбулаторія в м. Київ)
Залиште коментар
Розгорнути ▼