Правила безпечної поведінки з вибухонебезпечними предметами

Незалежно від віку, кожен повинен знати, як діяти у разі виявлення вибухонебезпечного предмету. Такі предмети, як міни, снаряди та інші боєприпаси, залишені на місцях активних бойових дій, можуть стати причиною серйозних травм або навіть смерті. Ось декілька правил, які потрібно дотримуватись, щоб захистити себе та оточуючих від небезпеки.

  1. Не підходьте!
    Якщо ви помітили підозрілий предмет, не наближайтесь до нього. Не ризикуйте своїм життям і не дозволяйте іншим наближатись до небезпечної зони.
  2. Не чіпайте!
    Не стежте прикладом героїв фільмів або військових і не доторкайтеся до знайденого предмету. Навіть якщо ви думаєте, що він безпечний, він все ще може бути небезпечним.
  3. Телефонуйте 101!
    Якщо ви помітили підозрілий предмет, одразу телефонуйте на 101. Спеціалісти з піротехнічною технікою зможуть визначити, чи потрібно евакуювати людей або забезпечити ізоляцію небезпечної зони.

Небезпека може бути прихована!
Важливо пам’ятати, що снаряд, який не розірвався, може вибухнути будь-якої миті, навіть якщо він не виглядає небезпечним. Він може завдати шкоди іншим людям навколо, а не тільки тому, хто проявив необачність.

Тож, якщо ви знайшли вибухонебезпечний предмет або ж його уламки, особливо там, де проходили активні бойові дії, були ракетні чи артилерійські обстріли, ні в якому разі не наближайтесь до нього та не чіпайте. Це може коштувати вам життя!

Бережіть себе!