У Краматорськ депутати “Європейської Солідарності” привезли генератори багатодітним родинам

Народні депутати з “Європейської Солідарності” Ірина Геращенко та Володимир Ар’єв, депутатка Київради Ярина Ар’єва привезли понад два десятки генераторів на Донеччину, щоб допомогти людям, які залишилися без житла та виживають у прифронтових містах.

Про це повідомили на сайті політсили. Співголова фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко в ефірі “Прямого” під час включення з Краматорська біля зруйнованого внаслідок ракетного удару житлового будинку розповіла про гуманітарну кризу на Донеччині.

Генератори допоміг придбати фонд TeofiPolskie Serce, який очолює колега по «Європейській Солідарності» Наталія Іздебска. Про це повідомила “Європейська Солідарність” на своїй сторінці у фейсбуці.

“Це – центр Краматорська, і вчора зранку цей будинок було розстріляно російськими ракетами. Насправді в Краматорську, як і в Слов’янську, як на Донеччині загалом дуже погіршується безпекова ситуація. Ми знаходимося тут кілька годин, і весь час звучать звуки повітряної тривоги, тому що небезпека ракетних обстрілів тут залишається постійною. І це звичайно дуже тривожить”, – прокоментувала вона.

“Ми в Краматорську знаходимося і тому, що тут залишається дуже великий відсоток місцевого населення, багато людей з дітьми. Кілька міст Донецької області сьогодні вже закликали до евакуації, зокрема Костянтинівку. Тут залишаються люди, і ми завели сюди від наших польських партнерів, зокрема фонду TeofiPolskie Serce, генератори. Тому що дуже часто бувають перебої з водою, електрикою”, – повідомила Ірина Геращенко.

“Дуже важливо, щоб ці картини руйнації мирних міст бачили наші міжнародні партнери, усвідомлюючи, що нашим військовим для оборони та контрнаступу потрібно більше зброї”, – підкреслила представниця “Європейської Солідарності”.

“Потрібно усвідомлювати, як живуть сьогодні прифронтові міста. Часто тут немає роботи, часто тут великі соціальні проблеми. Дуже важливо, щоб ми в Києві це усвідомлювали і зосередилися разом на допомозі людям”, – наголосила депутатка.

“Я в Краматорську бувала за роки війни з 2014 року, мабуть, сотню разів, і зараз серце просто розривається. Скільки після звільнення Краматорська було вкладено любові, сил в це місто. В ремонти доріг, будівель, фонтанів, шкіл, садочків – і на що знову перетворює “русский мир” це прекрасне місто. Люди дуже переживають і безпекову деградацію, і соціально-економічну – всі ці проблеми”, – сказала Геращенко.

“Моя задача, як і всіх нас, щоб всі росіяни були покарані. Має бути створений спеціальний трибунал і всі ці факти знущання з цивільного населення мають бути розслідувані покарані”, – підкреслила Ірина Геращенко.

Через зруйновані школи і обстріли діти на Донеччині змушені навчатися дистанційно за допомогою Інтернет. Але за відсутності електрики Інтернет можуть забезпечити лише генератори – розповів Володимир Ар’єв.

“Я зараз перебуваю в Дружківці, це буквально 20 км від Бахмута. Ми разом з моєю колегою Іриною Геращенко і депутаткою Київради Яриною Ар’євою привезли на Донбас генератори для багатодітних сімей. Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка”, – сказав Ар’єв.

Він зазначив, що генератори допоміг придбати фонд “ТеофіПольське серце”, який очолює колега по “Європейській Солідарності” Наталя Іздебська.

“Всюди, де могли, рашисти руйнували саме школи. А ми розуміємо, що зараз дистанційне навчання можливе лише за допомогою Інтернету. Оскільки обстріли тут не припиняються, все, що найбільше потрібно зараз сім’ям, особливо багатодітним, це електрика. А для цього потрібен генератор, і саме ці генератори ми сьогодні привезли і роздали багатодітним сім’ям області”, – зазначив депутат.

Він повідомив, що депутати “Європейської Солідарності” також поспілкувалися з військовими. “Це було дуже корисне спілкування для розуміння того, що ситуація трохи відрізняється у настроях, які намагаються подати на “Єдиному марафоні”. Ситуація насправді викликає багато питань щодо забезпечення ЗСУ”,- зауважив Ар’єв.

Ар’єв також прокоментував ситуацію в регіоні щодо евакуації передусім сімей з дітьми. “Питання евакуації найбільш гостро постає в Костянтинівці, і там якраз особливо сім’ям з дітьми рекомендовано залишити місто, оскільки воно вже прострілюється РСЗВ ворога. Ці обстріли достатньо інтенсивні, судячи з того, що ми чуємо, бо Костянтинівка тут буквально за кілька кілометрів від того місця, де я зараз перебуваю”, – сказав він.

“Тут приймаються рішення щодо евакуації, виходячи з оперативної обстановки, але вона зараз досить динамічно змінюється, про це нам, принаймні, кажуть військові. В принципі тут питання щодо цивільного населення буде вирішувати тоді, коли буде зрозуміло, тобто на той момент, коли треба приймати рішення”, – додав депутат.