#НематеріальнаСпадщинаУкраїни#НеБорщемЄдиним – з такими хештегами сьогодні, 6 березня, з нагоди відзначення 15-ї річниці ратифікації Україною Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, проходить всеукраїнський флешмоб з популяризації нематеріальної культурної спадщини.
Донецька облдержадміністрація приєднується до флешмобу з метою популяризації звичаю і технологій приготування святкової та поминальної каші у місті Авдіївка.
Ще наприкінці ХІХ сторіччя авдіївські господині вигадали поживну страву з рису, яєць та масла, щоб ставити на стіл на поминальні обіди та свята. Причому на перших вона подавалась як самостійна страва, наприклад, з компотом, а на других – проходила як десерт.
До цього рецепту кожна господиня привносила щось своє, але є «знак якості», за яким авдіївську кашу відрізняють від інших. У неї має бути легка текстура, солодко-молочний присмак і білий із жовтим відтінком колір, а серед місцевих жителів кашу називають гоноровою, бо вона дуже поживна і смачна.
Рецепт Авдіївської каші увійшов до Проєкту про незвичайні та надзвичайні українські страви «Фуд-гід Україною» разом із 30 стравами, що вражають незвичністю приготування, важливою історією чи неймовірними традиціями. Спеціальним кулінарним експертом проєкту став Євгеній Клопотенко.
Незважаючи на повномасштабну війну в Україні та активні бойові дії на території Донеччини, носії-практики звичаю і технологій приготування святкової та поминальної каші у місті Авдіївка, занесеного до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, виїхали за межі області та України й сьогодні популяризують елементи і традиції нашого краю.
За матеріалами управління культури і туризму облдержадміністрації.
Залиште коментар
Розгорнути ▼