Весняні свята в Краматорську: скільки коштує салатик з тунцем

Доцільність святкування 8 березня викликає багато суперечок. Але факт залишається фактом – багато людей все ж планують накривати святковий стіл. Журналісти “PRO100Media” також вирішили приготувати щось смачненьке і, звісно, порахувати, наскільки після цього схудне гаманець. Оскільки свято дівоче, ми обрали легкий і смачненький салатик з тунцем.

Для нього нам потрібні:

рис круглий – 300 г

консервований тунець в олії – 150 г

огірок – 150 г

кріп – пару гілочок

зелена цибуля – два пера

сік лимона – 2 ст. л.

зелений горошок – 1 банка

чорний перець – на смак

сіль – на смак

маринований часник – 2-4 зубчики

заморожена вишня – 100 г

Одразу скажемо, що маринований часник та заморожену вишню купити у найближчому до нас супермаркеті Краматорська не вдалося, бо таких продуктів не було в наявності. Тому ми замінили їх маринованою помідоркою з холодильника (вийшло досить смачно та економно).

Готуємо інгредієнти та починаємо рахувати. Варимо рис та чекаємо, поки охолоне. Він в нас гуманітарний, а в магазині коштує 55-70 ₴ за кілограм, тобто у середньому за необхідну кількість продукту доведеться сплатити 18-20 ₴.

Дрібненько ріжемо зелену цибульку та кріп (по 50 ₴ за 100 г). Оскільки нам треба зовсім трішечки, умовно рахуємо 10 ₴. Додаємо мелений чорний перець (12-15 ₴ за пакетик) та сіль (кілограм коштує від 29 до 40 ₴). Рахуємо десь 2 ₴. Далі консервований горошок. Ми купили найдешевший з наявних (до речі, виявився смачним) за 26 ₴ зі знижкою. Поряд на полиці були аналогічні консерви вартістю і 50 ₴, і 58 ₴ за баночку.

Тепер треба додати олію з тунця, щоб рисинки не злипалися. В нас рибка також гуманітарна, а от щоб купити тунця у супермаркеті, треба виділити з родинного бюджету 70-97 ₴. Рахуємо 80 ₴. Далі кладемо столову ложку майонезу для «липкості» (можна не додавати). Вартість у супермаркеті продукту жирністю 67% в середньому становить 40 грн. Даємо умовні 3 ₴ за ложку.

Додаємо м’ясо тунця (ми зробили окремий шар). Поливаємо лимонним соком. Прикрашаємо шматочками огірка (228 ₴ за кілограм, наш огірок вийшов 36 ₴), маринованого помідорчика, часточками лимона та гілочками кропу. До речі, лимончик нам обійшовся 8 ₴ (60₴ за кг).

Ось такий салатик вийшов і заплатили ми за нього 85 ₴. Але якщо купувати тунця та рис, вартість зростає на 100 ₴. Оригінальний рецепт з вишнею та часником вийде ще дорожче.

Замість післямови…

Поки тривали «підгототовчі роботи», чоловіча половина нашого колективу влаштувала пікет з лозунгом «Ми теж хочемо їсти на свято!». Тож прийшлося швидко щось вигадувати. В найближчому магазині знайшлися ось такі симпатичні реберця, які повністю влаштували «мітингувальників». Сплатили ми за них 130 ₴ (160 ₴ за кг).

Для маринаду ми використали сіль, чорний мелений перець та три зубки часнику (умовно 5 ₴). Потім реберця обсмажили, трішечки протушили та додали соус з меду (він в нас стоїть з довоєнних часів, тому вартість порахувати не вдалося), соєвого соусу (заздалегідь купили на ринку за 22 ₴), міцної гірчиці (14 ₴ зі знижкою), імбиру (200 ₴ за кг), червоного перцю (зв’язочка теж збереглася з довоєнних часів, до речі, такі запаси вельми корисні), лимонного соку, рослинної олії та часничку. Всі компоненти клали «на око». Умовно даємо 20 ₴.

На гарнір пішли томати-чері (180 ₴ за кг, рахуємо 20 ₴ за 4 помідорки на фото, хоча взагалі ми витратили майже 90 ₴) та смажена цибуля (50 ₴ за кг, 2 цибулини – 12 ₴). В оригінальному рецепті французької кухні вона повинна тушкуватись у білому вині, але враховуючи глобальну відсутність цього компоненту в області, додали винного оцту та цукру. Вийшло майже як треба.

Таким чином, щоб наші чоловіки не померли з голоду, знадобилося 182 ₴. У підсумку маємо дві страви на дві порції кожна загальною вартістю понад 370 ₴.

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED)