Уряд України вніс зміни щодо захисту прав трудових мігрантів

Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав трудових мігрантів та боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном», який передбачає зміни у законодавстві про захист прав трудових мігрантів. Про це повідомляє Державний центр зайнятості в Донецькій області.

Закон набирає чинності 14 жовтня 2023 року.Він передбачатиме

відміну ліцензування з посередництва у працевлаштуванні за кордон та встановлено адміністративну відповідальність за надання таких послуг без включення до відкритого переліку суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні.

Включення до такого переліку здійснюється на підставі декларації про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, а також на підставі укладеного зовнішньоекономічного договору (контракту) з іноземним роботодавцем про надання послуг з посередництва у працевлаштуванні.

Передбачається адміністративна відповідальність за стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних, винагород, інших видів оплати послуг з посередництва у працевлаштуванні – такі послуги має сплачувати роботодавець, який шукає працівників.

За порушення буде накладатись штраф у розмірі від 3,5 тис. до 4 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.